FLOWER DIALOGUES | ASTRID DE PAUW & MARTIJN TE WINKEL

FLOWER DIALOGUES

Bloemen worden van oudsher gebruikt om boodschappen – ook letterlijke vertalingen – over te brengen. Het onderzoek voorafgaand aan het maakproces is het delen van afbeeldingen van bloemen. Ons plezier ligt in de kunstzinnige wijze waarop wij die vanuit onze praktijk kunnen verbeelden.

Het project Bloem Dialogen zijn wij - Astrid de Pauwe & Martijn te Winkel gestart met het uitwisselen van afbeeldingen van bloemen uit in  het dagelijks leven, maar ook van de verbeelding van bloemen in de beeldende kunst. Doel was een vertaalslag te maken naar een installatie: een groeiend werk van tekeningen, schilderijen, borduurwerken vormend tot een -body of work- van onze bloemdialogen. Dit kon een heel klein fragiel bloemetje met een kleine betekenis worden, maar ook grootse werken waarin de verborgen boodschap van het boeket gelezen kan worden. Het resultaat na 7 maanden werken is een serie van in totaal 9 tekeningen. Zeven daarvan hebben het formaat van 40 x 60 cm en twee het formaat van 80 x 110 cm. Alle werken zijn ingelijst in een houten lijst met glas. De werken zijn een complexe verbeelding van vele lagen tekenwerk met acrylinkt, potlood en stift. De intensiteit en het zoeken naar de juiste verbeeldingen zijn zichtbaar voor de kijker, waarin wij laten zien dat het verbeelden van een dialoog geen gemakkelijke opgave is. Laag voor laag hebben wij als een dialectiek het werk opgebouwd. Het resultaat heeft een grote intensiteit en hoge kwaliteit, waarbij wij 9 tekening uit vele meer hebben kunnen ‘goedkeuren’ als waardig voor  het project.

MARTIJN TE WINKEL - MAAKT gelaagde werken die zich tussen het abstracte en het figuratieve bewegen. Zijn schilderijen en werken in gemengde techniek zijn een uitdrukking van het maakproces. Hij laat de reflex om te manipuleren los en laat associaties ontstaan door de fysieke handelingen van het schilderen en teken. Zijn werken hebben hierdoor een onvoorspelbaar karakter. Te Winkel wil dit onzichtbare, associatieve maakproces zichtbaar maken. Hoewel in zijn werken vaak bestaande beelden te ontdekken zijn, vormden deze niet het uitgangspunt. Juist het ontstaan van nieuwe beelden staat centraal. Door beeldelementen te hergebruiken door ze bijeen te brengen of juist uit elkaar te trekken, komt Te Winkel tot een abstracte beeldtaal met een verhalend karakter. Beeld boven: tekening op papier, 50 x 70 cm, courtesy Zerp Gallery

ASTRID DE PAUW - AL tekenend overdenkt Astrid de Pauw intermenselijke relaties. Zijzelf is regelmatig onderwerp van die verbeelding alsmede de mensen die dicht om haar heen staan. De Pauw begint een nieuw werk met lichte potloodlijnen en werkt deze uit totdat het grafiet bijna door het papier heen komt. Daarna keert ze het proces om en tekent ze een gegumde versie tot het moment dat de juiste verstilling is gevonden. In haar monoprints tekent De Pauw juist met met directe en trefzekere lijnen. Op dun, bijna doorschijnen rijstpapier toont zij haar gedachtes, dromen en observaties in blauw inkt. Duizend van deze tekeningen zijn gebundeld in haar vuistdikke kunstenaarsboek I forgot my dream. In 2018 begon De Pauw ruimtes te tekenen, als imaginaire kamers voor haar eerder geportretteerde tekeningen onder de titel Drawing Rooms. Beeld boven: Blindfold, tekening op Chinees papier, 30 x 24 cm.